[Recept] Rode biet in het zuur (Atjar Bit)

Een atjar is een zuur (bij)gerecht uit de Indische, de Indonesische en de Maleisische keukens. In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven als 'atjar', maar in het moderne Indonesië wordt het woord nu geschreven als acar.

De meesten onder ons zullen de atjar tjampoer (acar campur) wel kennen. Daarin worden groenten als wortel en kool gemengd met azijn en geelwortel (kurkuma of koenjit). Vandaar dat 'atjar tjampoer' vertaald kan worden als ‘gemengd zuur'.
Maar diezelfde inmaakmethode kan ook voor rode bieten gebruikt worden. Bieten krijgen een heerlijke frisse, zoetzure bijsmaak die de natuurlijke smaak van de bieten complementeert.

In het Italië bestaat een vrijwel identieke vorm van atjar bit. Daar wordt het bijgerecht barbabietola rossa sott'aceto genoemd.
Ingrediënten
- 4 gekookte bieten
- 5 deciliter azijn
- 4 schijfjes gember
- 2 kruidnagels
- enkele peperkorrels

Bereiding
- Maak de bieten schoon en kook ze gaar. Snijd de bieten vervolgens in plakjes of dobbelsteentjes.
- Kook de azijn met de gember.
- Doe de bieten in een stopfles, voeg hier de kruidnagels en de peperkorrels naar smaak aan toe en giet de nog warme azijn erover en sluit de potjes.

Laat voor gebruik de Atjar Bit een paar dagen in de koelkast staan.
In landen als Engeland wordt sliced pickled beetroot als een ware delicatesse beschouwd. Waarom hier niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten