[Recept] Rode bietenjam

Jam is een perfecte manier om vruchten wat langer te bewaren. De jam, confiture of zelfs chutneys worden gemaakt door vruchten met suiker in te koken. Behalve dat de suiker het eindproduct een zoetere smaak geeft, is suiker ook een perfect conserveermiddel. Ook rode bieten lenen zich uitstekend voor het maken van jam (of liever compôte), maar omdat de rode bieten geen pectine bevatten is het noodzakelijk om bij het inmaken geleisuiker te gebruiken.
Ingrediënten:
1 kg rode, ongekookte bieten
1 dl witte wijnazijn
1 kg geleisuiker
piment naar smaak toevoegen (meestal is een mespuntje al voldoende)

Bereiding:
De bieten schillen, heel fijn raspen en goed vermengen met de azijn, geleisuiker en piment.
Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en vier minuten goed laten doorkoken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt.
Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte en steriele potten schenken.
De potten tot de rand vullen, direct sluiten en vier minuten op hun kop zetten.

Houdbaarheid
Mits goed gesloten en gekoeld, zijn de potten rode bietenjam ongeveer een jaar houdbaar.

Deze rode bietenjam smaakt perfect bij vleesgrechten en kan zelfs als broodbeleg gebruikt worden.

1 opmerking:

  1. Leuk, ben dol op bieten, en jam en chutney maken is mijn lust en leven (nou, ja, 1 maand per jaar). Je kunt ook stukjes appel toevoegen, daar zit pectine in. Goeie combinatie.

    BeantwoordenVerwijderen