Eet paars!

We wisten natuurlijk al dat er een belangrijke vuistregel voor je dagelijkse warme maaltijd bestaat: hoe meer kleuren er op je bord liggen, hoe gezonder het eten is dat je dan consumeert. Groenten – de naam zegt het eigenlijk al – zijn voornamelijk groen, maar om meer kleuren op je bord te kunnen toveren kun je rode, groene of gele chilipepers toevoegen voor een heerlijk pittig accent.

Minder bekend is dat ook paars gekleurde groenten, zoals rode biet en rode kool, een grote bijdrage leveren aan je gezondheid. Het blijkt namelijk dat de kleur paars het gevolg is van een speciale groep anti-oxidanten, de anthocyaninen.

In wetenschappelijk onderzoek[1] wordt veel vaker de nadruk gelegd op de gezonde aspecten van de rode of blauwe kleurstoffen, die verborgen zitten in druiven (of wijn) en cranberry’s, maar diezelfde kleurstoffen kleuren ook de rode biet en rode kool paars.
De vraag is dus wat die anthocyaninen precies zijn. Anti-oxidanten zijn stofjes, die zich in het lichaam verbinden met vrij rondzwevende zuurstofmoleculen. Die de werking van zuurstofmoleculen is te beschouwen als roest: ze beschadigen lichaamscellen. Doordat de anti-oxidanten de zuurstofmoleculen ‘wegvangen’ lijdt het menselijk lichaam minder schade. Voorbeelden van anti-oxidanten zijn vitamine A, vitamine C en vitamine E.

In planten treffen we ook de flavonoïden aan en ook dat zijn krachtige anti-oxidanten. Bovendien spelen ze een rol bij de aanmaak van vitamine C. Zonder flavonoïden is er geen vitamine C. Er bestaan diverse soorten flavonoïden, waarbij anthocyanines mogelijk de meest krachtige zijn. Anthocyanines remmen bijvoorbeeld de werking van enzymes, zoals alpha-glycosidase, dat noodzakelijk is om suiker om te zetten. Die remming vertraagt de glucoseproductie en dat zorgt voor betere bloedsuikerniveaus wat soms cruciaal is voor diabetespatiënten.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de anti-oxiderende werking van betanine[2], de paarse kleurstof van de rode biet.

Daarom is vanaf vandaag nieuwe motto voor een gezonde kijk op het leven: eet paars!

[1] Seeger: Die Anthozyane von Beta vulgaris var. rubra (Rote Bete), Vaccinium myrtillis (Heidelbeere), Vinum rubrum (Rotwein) und ihre Bedeutung als Zellatmungsaktivatoren für die Krebsprophylaxe und Krebstherapie in Ärztlicher Forschung - 1967
[2] Gliszczyńska-Swigło et al: Betanin, the main pigment of red beet: molecular origin of its exceptionally high free radical-scavenging activity in Food Additives and Contaminants - 2006

1 opmerking: